Nyílt (kihívó) oppozíciós zavar - F91.3

A BNO 10 meghatározása szerint ez a zavar általában kisebb gyermekeknél fordul elő. Kifejezetten dacos, engedetlen, kötekedő (bomlasztó) magatartás formájában nyilvánul meg, de nem nevezhető agresszív, vagy disszociális viselkedésnek, és garázda cselekedetek sem kísérik. Ahhoz, hogy ezt a diagnózist valaki megkapja, az F91 általános kritériumainak teljesülnie kell a gyermek életében.

A DSM-5 Oppozíciós zavarkéntnevezi meg és az alábbi módon írja le a zavart:

"A. Dühös / irritált hangulat vagy vitatkozó / dacos vagy haragtartó viselkedés, amely legalább 6 hónapig folyamatosan fennáll, az alábbi kategóriák bármelyikéből legalább négy tünetben megnyilvánul és legalább egy olyan személlyel való interakcióban jelenik meg, aki nem a személy testvére.

Dühös, irritált hangulat

1.   Gyakran kijön a sodrából.

2.  Gyakran érzékeny és könnyen felbosszantja magát.

3.  Gyakran dühös és neheztel másokra.

Vitatkozó / dacos viselkedés

4.  Gyakran vitatkozik a tekintélyszemélyekkel vagy gyermekek és serdülők esetén  felnőttekkel.

5.  Gyakran aktívan szembeszegül a tekintélyszemélyek kéréseivel vagy a szabályokkal, vagy nem tartja be azokat.

6.  Gyakran szándékosan bosszant másokat.

7.  Gyakran másokat hibáztat saját hibáiért vagy rossz viselkedéséért.

Haragtartó viselkedés

8.  Az elmúlt 6 hónapban legalább kétszer előfordult, hogy rosszindulatú vagy haragtartó volt.

Megjegyzés: A fenti viselkedések tartósságának és gyakoriságának figyelembe vételével tudunk különbséget tenni a normális kereteken belüli, valamint a kóros viselkedésmintázatok között. Ötévesnél fiatalabb gyermekek esetében ez a viselkedés szinte mindennap jelen van legalább 6 hónapon keresztül, kivéve, ha más van megadva (A8 kritérium). Ötéves vagy idősebb gyermekek esetében ez a viselkedés legalább hetente egyszer előfordul legalább 6 hónapon keresztül, kivéve, ha más van megadva (A8 kritérium). Habár a gyakoriságra vonatkozó fenti kritérium segít meghatározni azt, hogy minimálisan milyen gyakoriság szükséges a tünetek meghatározásához, más tényezőket is figyelembe kell vennünk, így azt, hogy a viselkedés gyakorisága és intenzitása eltér-e attól, ami a személy fejlődési szintjének, nemének és kultúrájának megfelel.

B. A viselkedés zavara disztresszt jelent a személy vagy a közvetlen társas környezetében jelen levő más személy (pl. család, kortárs csoport, munkahelyi kollégák) számára, vagy negatív hatással van a funkcionális társas, iskolai, foglalkozásbeli vagy egyéb fontos területeire.

C. Ez a viselkedés nem kizárólag pszichotikus epizód, szerhasználat, depresszív vagy bipoláris zavar soán jelenik meg. A tünete nem merítik ki a diszruptív hangulati szabályozási zavar kritériumait. " (DSM-5, p. 311.-312.)

Három súlyossági fokot különít el a zavar jellemzésében:

"Enyhe: A tünetek csak egy területre korlátozódnak (pl. otthon, iskolában, munkahelyen, kortársakkal).

Mérsékelten súlyos: Néhány tünet legalább két területen megjelenik.

Súlyos: Néhány tünet három vagy több területen megjelenik." (DSM-5, p. 312.)


Források:

BNO-10 zsebkönyv DSM-IV-TM meghatározásokkal kiegészítve (1998). Budapest: Animula Kiadó.

DSM-5 referencia kézikönyv a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz (d.n.). Budapest: Oriold és Társai Kiadó és Szolgáltató Kft

© 2019 Debreceni Bárczi Gusztáv EGYMI, 4024 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 2.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el